Lammragu med sötpotatis



Stora sötpotatis pommes

Indrigenser:
  • 1 stor sötpotatis
  • salt, peppar,cayennepeppar
  • olivolja

Sätt ungnen på 200 grader

skala sötpotatisen och skär i långa pommes, krydda med salt, peppar och cayennepeppar.
slutresultatet ska se ut såhära:

Avakta med att sätta in dem i ugnen tillsvidare

 

Lamragu

Indrigenser

koktid ca 1 1/2h eller mer, ju längre den får puttra desto godare blir den

  •  1.2- 1.5kg lamm-grytbitar med ben
  • 270g gullök 
  • 200g rotselleri
  • 400g tomato frito eller Passerade tomater med smaksattpuré
  • totalt 1,2 l vatten (byt gärna ut 4dl till ett kryddigt rödvin)
  • 2d mjölk eller grädde
  • 8 droppar citron (kan uteslutas)
  • 3 tsk kalvfond
  • 2st vitlöksklyftor
  • timjan (föredrar färsk)
  • salt, peppar, cayennepeppar (helst havsalt och hela svartpepparkorn, om du har mortel)
  • smör att bryna i




    Börja med att skära loss de finare köttbitarna frän benen



    Bryn de finare bitarna i smör. Koka upp den blivande fonden till kött/benbitarna :
  • 1l vatten
  • 3tsk kalvfond
  • cayenne, 1msk vanligt salt

 Skruva ner till en lägre temperatur då den kokat upp och lägg ned kött/benbitarna. Låt det stå på värmen
(inte kokandes)



Ansa, skala och finhacka 2 gula lökar och 200g rotselleri. 
Häll över det brynta köttet i en skål, vispa ur pannan med 2dl vatten häll i samma skål.

Fräs lök och rotselleri. Häll över skyn från köttet över rotsellerin och låt det reduceras.

NU KAN DU SÄTTA IN SÖTPOTATISEN




Häll över det brynta köttet från skålen i grytan + tomatsås. Sila av köttet i skålen. Häll tillbaka vätska och skruva upp plattan så det kokar. Den skall reduceras till en kocentrerad fond. Om det finns bra kött kvar på benen så ta till vara på dem och stoppa dem i grytan. Nu lossnar de bättre!
 Låt puttra sakta under lock 30min


Häll över mjölk/grädde och din fond. Krydda med timjan, salt, peppar,(cayennepeppar) och vitlök.
Har du mortel ta då havssalt, hela pepparkorn ,vitlök, timjan och "mortla till en pasta". 
Låt puttra sakta under lock 30min till



 

Smaka av och njut!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0