recept på god västerbottensås till lax tex.

Ikväll gjorde jag god-middag till Christian! Det blev lax med västerbottensås, pasta sparris, broccoli och sallad.

Västerbottenssåsen:
Börja med att fräsa scarlottenlök i smör.
När den är klar så häll på vittvin& citronsaft, låt koka upp snabbt.
Ställ åt sidan så den svalnar lite och sila bort löken.
Red med ljus maizena (lite tjockare än till mängden vätska du har), låt inte maizenan puttra upp helt!
Häll på grädde
koka upp.
Riv i västerbottenost.
salt & vit peppar

Blev gott gott!
Elin

rabarberbakelse

Pappas rabarberbakelse.

  • smördegsplatta
  • florsocker
  • rabarber

Ta smördegplattan och pudra den med florsocker. Ta fint hyvlade rabarberstänger som på bilden och lägg på över hela smördegen. Pudra florsocker igen. In i ugnen ca 20-30 min i 200 grader. Ta ut. Pudra med lite florsocker innan servering.

Enkelt!

Elin

.

Följ min blogg med bloglovin
Elin

.

<a href="http://www.bloglovin.com/blogg/847297/kokbok?claim=fr38a53jus2">Följ min blogg med bloglovin</a>
Elin

Dagens middag med tips för Entrecôte


Grillad Entrecôte, Potatis gratäng,sallad och grillade championer. Ser inte så supervakert ut. Men klart på 45 min och smakade wünderbart!

Entrecôte rekomenderar jag att man inte kryddar för intensivt eftersom köttet är supergott i sig, viktigt är däremot att köttet är marmorerat. Nedan är en bild på mkt fin marmorerat kött. Vad menas då med marmorerat kött. Jo det är då fettet är insprängt i köttet som på bilden nedan. Det gör blandannat köttet mkt gott att grilla eftersom det blir saftigare. Grilla på hög värme (glöd asså),  vänd bara EN gång då köttet börjat svettas på ovansidan. Annars blir det torrt. Låt det inte ligga för länge. Godast är den lite röd. Smula lite havssalt vid servering.


Tips på snabbgratäng: skala potatis, skär i skivor (i matberedare eller mandolin) och pastagrädde (smakar lite ost) på! Krydda med salt, vitpeppar, muskot, lite dragon (smakfråga).

Till lunch åt jag rökt makrill och potatissallad btw..
Elin

god mat!

Lunch:

Dubbelstekt Strömming med dill smör mellan med peparot och dijon dressing, sallad och fullkornsris.
Middag:

Paella (glömde paprikan fast killen fick lov att springa till butiken haha)
Elin

Förrgår

Var jag ju och handlade. Så hela kvällen blev till att stycka kyckling (vilket jag gjorde fond på skrovet), packa om fisken (lax och strömming) och sedan fick jag för mig att baka smulpaj.

Smulpaj!

idag ska jag göra en paella på min goda kycklingfond
Elin

lunch på Iksu


Åt luch på Iksu idag..funkade..salladen brukar vara god och det var den..
Elin

hemmagjorda hamburgare


hemmagjorda hamburgare (typ pannbiff) Inte bara färs asså, med friscobröd och cheddarost blev kvällens lite sena middag.
Elin

en update

har inte hunnit skriva eftersom jag började skolan direkt jag kom från thailand.. men nu går jag mat och måltid service (nu sommarlov) då jag hade praktik på angelini och där jag ska fortsätta i hösten.. har fått mvg,mvg och vg på proven jag gjort hitills.. så jag tror detta kommer gå bra :) Annars jobbar jag på som vanligt.. asså plugg på 100% och jobb på ca 75%.. hihi
Elin

Mat lagningskurs i ao nang?

Nån som vet om det finns matlagningskurser i ao nang? Kommer undersöka saken iaf :)
Elin

Parmesan,sesam och gräslök panerad pangasius



Tina Pangasiusfilér eller annan vit plattfisk och tabort vätskan.

Vispa upp 1 ägg, peppar,salt och örtsalt.

Blanda samman ströbröd, sesamfrön, finriven parmesanost, potatismjöl (bara lite), salt och gräslök på en tallrik som på bilden.

Vänd fisken i ägget på en tallrik. Vänd sedan fisken i paneringen.

Stek i smör.

Jag tyckte att denna var super god! Och rekomenderar den starkt. jag åt salladen nedan till och lite broccoli.

godaste fisken

Elin

Quinoa och quornsticks med apelsin och avacado sallad

gott
2ports

Sallad:
2 avacados
2apelsiner
purjolök
isbergssallad eller valfri
1 tomat
1 paprika
groddar

quornsticks:
quornfilér
parmesanost

quinoa, salt

koka rödquinoa

skiva quornfilér, lägg i pannan salta och peppra (jag hade blandat lite rose med svartpeppar), riv parmesan över. Obs inte för hög värme.

Elin

Enkel Sommrig-sik-sallad



detta gjorde jag ikväll till Schlagerfestivalen efter att ha städat lägenheten alldeles ren!

Sallad:
Varmrökt sik
1-2Tomat
5cm Purjolök
Sugarsnaps
1Avacado
Mix sallad

Dressing:
Gräslök
1tsk Citron
salt
1äggula
olja ca 1msk
en liten burk creame fraiché
vitpeppar
pepparrotsgrädde (eller vad det nu heter hehe det på tub asså)
röd rom (gärna sik rom)



Gräslök, 1tsk Citron, salt: Stöt dessa i en mortel, häll över i en skål. Tillsätt en äggula vispa upp som då man gör en majonäs och droppa i oljan under vispning. Rör ned creme fraichén. hacka i mer gräslök. 2tsk pepparrotsgrejjs.. krydda med vit peppar. Rom efter smak!

Ringla över lite citronolivolja om du har det hemma. Mumma!

Elin

Lammragu med sötpotatis



Stora sötpotatis pommes

Indrigenser:
  • 1 stor sötpotatis
  • salt, peppar,cayennepeppar
  • olivolja

Sätt ungnen på 200 grader

skala sötpotatisen och skär i långa pommes, krydda med salt, peppar och cayennepeppar.
slutresultatet ska se ut såhära:

Avakta med att sätta in dem i ugnen tillsvidare

 

Lamragu

Indrigenser

koktid ca 1 1/2h eller mer, ju längre den får puttra desto godare blir den

  •  1.2- 1.5kg lamm-grytbitar med ben
  • 270g gullök 
  • 200g rotselleri
  • 400g tomato frito eller Passerade tomater med smaksattpuré
  • totalt 1,2 l vatten (byt gärna ut 4dl till ett kryddigt rödvin)
  • 2d mjölk eller grädde
  • 8 droppar citron (kan uteslutas)
  • 3 tsk kalvfond
  • 2st vitlöksklyftor
  • timjan (föredrar färsk)
  • salt, peppar, cayennepeppar (helst havsalt och hela svartpepparkorn, om du har mortel)
  • smör att bryna i




    Börja med att skära loss de finare köttbitarna frän benen



    Bryn de finare bitarna i smör. Koka upp den blivande fonden till kött/benbitarna :
  • 1l vatten
  • 3tsk kalvfond
  • cayenne, 1msk vanligt salt

 Skruva ner till en lägre temperatur då den kokat upp och lägg ned kött/benbitarna. Låt det stå på värmen
(inte kokandes)



Ansa, skala och finhacka 2 gula lökar och 200g rotselleri. 
Häll över det brynta köttet i en skål, vispa ur pannan med 2dl vatten häll i samma skål.

Fräs lök och rotselleri. Häll över skyn från köttet över rotsellerin och låt det reduceras.

NU KAN DU SÄTTA IN SÖTPOTATISEN




Häll över det brynta köttet från skålen i grytan + tomatsås. Sila av köttet i skålen. Häll tillbaka vätska och skruva upp plattan så det kokar. Den skall reduceras till en kocentrerad fond. Om det finns bra kött kvar på benen så ta till vara på dem och stoppa dem i grytan. Nu lossnar de bättre!
 Låt puttra sakta under lock 30min


Häll över mjölk/grädde och din fond. Krydda med timjan, salt, peppar,(cayennepeppar) och vitlök.
Har du mortel ta då havssalt, hela pepparkorn ,vitlök, timjan och "mortla till en pasta". 
Låt puttra sakta under lock 30min till



 

Smaka av och njut!
Elin
Bloggtoppen.se Denna blogg är listad bland Sveriges bästa bloggar
Bloggportal länksamling Blogglista.se Bloggparaden Allmänt BlogRankers.com bloggar Personligt bloglovin bloggar om träning RSS 2.0
bloglovin.com Se alla »
bloglovin Min pressbild